Puromuz3.com: Puro
Puro silindir şeklinde solgunlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında duman şerhaçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak sıhhatli, esnek ve yumuşak bir kuruluşda olmalı, leziz bir aromaya ve düzgün yanmayı katkısızlayacak huzurıcı özelliğe ehil olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetihandan, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan cemaziyelevveltir. Bu dile de Latince “pürus” (saf şerif ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden kuruluşlmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk su TDK sözlüğünün 1955 yılındaki elsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde enikonu faziletli oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en âlâ purolar olarak nitelendirilseler de birhayli bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro ciğererken en uyanıklık etmesi gerekilen şey dürüst bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet dürüst bir nemde değil ise purolarınız ne kadar birinci sınıf yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız beğeni yada lezzet maalesef kesinlikle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. umum hıfız ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve ciğerime anık tevkif etmek ciğerindir. Bağımlı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hin ideal gönen değerlerinde saklanmaktadır. Evet ideal puro gönen değerleri nelerdir az buçuk da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri arasında ciğerilen bir puro ideal gönen değerlerinde ciğeriliyor akseptans edilebilir. Kimine göre %65 az yada %75 çok muş gibi görülsede esasta bu gönen değerleri de kimisine göre gayet onat ve ciğerilebilir en kıyak değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne gönen değerlerinde purodan beğeni almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro ciğermeyi çok severken özge bir şahsiyet bu gönen değerinin puroya efsus edilen bir kıymetiharbiye bulunduğunu ve katiyen ciğerilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi müstelzim şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla baş başa bu %10 luk gönen ayrımı arasında gidip gelmeden kamu aynı gönen değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değçalışmaimi purolarına mazarrat verebilir. Böyle bir varyasyon yapacaksanız bunu olası evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet gönen değerlerinden bahsettiğimize göre bu gönen değerleri neyi değçalışmatirmektedir diye soracak olursanız kısaca ifade etmek gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan allıkınan aroma artar, duman azalır ve ciğerimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça duman artar, ciğerimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde var olmak istiyorsanız buna hin ve deney ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en âlâ kıymetiharbiye bu ve bu değerde ciğermelisin dememeli çünkü puronun gönen değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Dundaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek saf buharlaşma ile humidor içerisine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız madde averaj 6 ay içinde çalışmalevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 gönen verme üzerine oturmuş bu yol sıcaklıktan özgür olmadığı ciğerin makul bir hin içinde sıcaklarda gönen artışı yada soğuklarda humidor ortamında gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu suret bir nemlendirici kullanıyorsanız olası evetğunca aşkın alev değçalışmaimi sıfır ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 gönen kıymeti hazırlamak ciğerin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu kıymetiharbiye iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek havaı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. şayet derdiniz faziletli gönen evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o hin özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki su haznesindeki üstteki bir fan katkıı ile humidor içerisine dağıtılır ve gönen in daimî ayarlanan gönen seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin gönen değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çallıkışmakta ve istenen gönen kıymeti gelmesi iile baş başa tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek ciğerin en âlâ yöntem olarak huzurmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem gönen alıntı hem gönen verme özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya kafalamıştır. Akşam gün yada sezon geçişleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme ciğerin kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde faziletli gönen değerlerinde çift taraflı çallıkışarak durağan bir gönen kıymeti katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor ciğeri fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve umum puroların aynı nemde ve henüz katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.
Bir cevap yazın